Beste flessenwarmers » Achtergrond » Waarom moet melk voor een baby warm zijn?
Waarom moet melk voor een baby warm zijn?

Waarom moet melk voor een baby warm zijn?

Als je je baby rechtstreeks borstvoeding geeft, dan weet je zeker dat deze altijd op de juiste temperatuur is. De temperatuur van de moedermelk die je kindje drinkt is ongeveer 37 graden Celsius, net zoals de gemiddelde lichaamstemperatuur.

Sommige moeders moeten op bepaalde ogenblikken echter ook afgekolfde melk geven aan hun baby en sommige baby’s worden uitsluitend met flessenvoeding grootgebracht. Afgekolfde borstvoeding wordt meestal in de koelkast of zelfs in de ijskast bewaard en flessenvoeding wordt ‘à la carte’ klaargemaakt. Deze flesjes zullen dan ook op de juiste temperatuur moeten gebracht worden. Hier zijn verschillende manieren voor, maar het handigste om flesjes melk te ontdooien of op te warmen is gebruik maken van een flessenwarmer. Deze warmt de melk geleidelijk aan op, waardoor alle voedingsstoffen behouden blijven. Daarnaast is het ook een heel praktische manier om flesjes op te warmen: terwijl het toestel alle werk doet, heb jij je handen vrij om je met je hongerige spruit bezig te houden.

Maar tot welke temperatuur warm je moedermelk of flessenvoeding nu het beste op?

Lang werd aangenomen dat baby’s alleen melk op lichaamstemperatuur mochten krijgen (om en bij de 37 graden Celsius dus). Recente studies hebben echter uitgewezen dat baby’s hun flesjes net zo goed op kamertemperatuur kunnen drinken (ongeveer 20 graden Celsius). Dit zou helemaal niet slechter zijn voor de spijsvertering van baby’s en bovendien is de kans op brandwonden door het opwarmen op te hoge temperaturen, onbestaand.

Dit betekent echter helemaal niet dat een toestel als een flessenwarmer overbodig geworden is. Afgekolfde moedermelk moet in de koelkast bewaard worden. Baby’s mogen gerust hun flesje op kamertemperatuur krijgen, maar melk op koelkasttemperatuur is niet aangenaam voor een baby en bovendien gevaarlijk voor zijn tere maagje en darmpjes. Een flesje afgekolfde melk mag je bovendien ook niet vanzelf op kamertemperatuur laten komen. Dit duurt veel te lang waardoor bacteriën zich kunnen ontwikkelen en infecties kunnen veroorzaken bij je kleintje. Ook kant-en-klare melk uit de koelkast mag omwille van dezelfde redenen nooit vanzelf op kamertemperatuur komen.

Voedingswaarde van melk op verschillende temperaturen

Het goede nieuws is dat de voedingswaarde van de melk net dezelfde is op 20 graden als op 37 graden. Dit komt vooral door de kwaliteit van de melkpoeders die vandaag de dag geproduceerd worden. Een tiental jaren geleden was het geven van een flesje op kamertemperatuur nog ondenkbaar. De poeders van toen losten immers niet zo makkelijk op in melk op kamertemperatuur en heel wat voedingsstoffen gingen dan ook verloren.

Het minder goede nieuws is dat baby’s vrij kieskeurig kunnen zijn als het op hun voeding aankomt. Niet elke baby zal blij zijn met een flesje op kamertemperatuur en om je schattige prinsesje of je flinke prins tevreden te stellen en te houden, zul je dan ook met zijn of haar koninklijke wensen rekening moeten houden.

Een reactie plaatsen