Vrijwel elk gezin heeft vandaag de dag een magnetron in huis. Je warmt er makkelijk gerechten mee op, je kunt er snel bevroren voedsel mee ontdooien en met wat ervaring kunt je er zelfs perfect gerechten in klaarmaken. Niet zo vreemd dus dat ook heel wat ouders deze gebruiken voor het verwarmen van een flesje melk, een potje babyvoeding of voor het ontdooien van ingevroren moedermelk. Maar is dit toestel echt wel zo handig als het lijkt? Is het gezond om voeding te ontdooien of op te warmen in een magnetron? Wat gebeurt er precies tijdens het opwarmingsproces? Kortom, is het gebruik van een magnetron om de maaltijd van je kleintje op te warmen verantwoord of maak je hiervoor beter gebruik van een flessenwarmer?
Voeding opwarmen in een magnetron
Toen in de jaren zestig de magnetron in heel wat gezinnen zijn intrede deed leek dit een verademing. Dit wonderbaarlijke toestel zorgde ervoor dat eten ontdooien, opwarmen en zelfs klaar maken heel wat makkelijker werd en veel minder tijd in beslag nam dan vroeg dan vroeger. Een magnetron gebruikt microgolven om voedsel te verwarmen of te koken. Dat gaat lekker snel, maar hier zijn ook heel wat nadelen aan verbonden.
De vele nadelen van een magnetron
- Voedsel dat opgewarmd wordt in een magnetron wordt niet alleen in een korte tijdspanne, maar ook ongelijkmatig verhit. Hierdoor bestaat de kans dat niet alle bacteriën gedood worden en dit kan natuurlijk nefast zijn voor de gezondheid. Volwassenen zijn hier vrij goed tegen bestand, maar voor een baby of een peuter kan dit erg gevaarlijk zijn.
- Niet alle kunststoffen kun je veilig in een magnetron plaatsen. Door de korte en hevige verhitting kunnen bepaalde stoffen chemische reacties ondergaan waardoor er giftige stoffen vrijkomen. Sommige kunststoffen kunnen ook gaan smelten waardoor dit in het voedsel terecht komt. Niet alle flesjes melk of potjes babyvoeding zijn dus geschikt om te gebruiken in een magnetron.
- Heel gevaarlijk bij een magnetron is de kans op super-verhitte vloeistoffen. Als vloeistoffen koken, gaan die borrelen zodat waterdamp kan ontsnappen. Bij vloeistoffen die in een magnetron verwarmd worden, komt dit proces vaak niet meteen op gang. Pas als er een voorwerp zoals bijvoorbeeld een lepeltje mee in aanraking komt, zal deze vloeistof gaan borrelen. Deze te hete vloeistof of voeding kan je kleintje uiteraard flinke brandwonden toebrengen.
- Ook afgekolfde moedermelk opwarmen in de magnetron is niet zo’n goed idee. Zelfs bij een laag vermogen vernietigen de microgolven een deel van de ziekte-bestrijdende bestanddelen van moedermelk.
Voeding opwarmen in een flessenwarmer
Sommige flessenwarmers werken volgens het principe van een warmwaterbad, andere werken met stoom. Flessenwarmers voor onderweg werken volgens het principe van een thermische fles.
In flessenwarmers die werken volgens de principes van een warmwaterbad of een thermische fles wordt de voeding geleidelijk aan opgewarmd waardoor alle voedingsstoffen perfect behouden blijven. De voeding wordt ook gelijkmatig verwarmd, zodat het hele flesje of het potje dezelfde aangename temperatuur heeft. Toch wordt ook bij het gebruik van een flessenwarmer aangeraden om het flesje even te schudden voor gebruik.
In een flessenwarmer die werkt met stoom gaat alles wat vlugger, maar niet zo snel als bij een magnetron en natuurlijk wordt de voeding ook niet blootgesteld aan microgolven.
Oververhitting van voeding is bij de meeste flessenwarmers niet mogelijk omdat deze zich na een tijdje automatisch uitschakelen.
Afgekolfde moedermelk die in een flessenwarmer opgewarmd wordt, behoudt al zijn goede eigenschappen.
Flessenwarmer of magnetron?
Afgekolfde moedermelk ontdooien en flesjes melk of potjes babyvoeding verwarmen met een magnetron kan bepaalde risico’s inhouden. Een flessenwarmer is inderdaad een extra investering – hoewel deze in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn – maar veel gezonder en veiliger voor je kindje. En daarmee is de keuze voor een flessenwarmer dan ook vlug gemaakt!